w ostatnim numerze |
include"ostatni.php"; ?> |
czytaj także |
include"menu lewe.php"; ?> |
|
Szkoła Jazdy Renault
Niebezpieczny kierowca na diecie
30-11-2009, tekst i foto: Szkoła Jazdy Renault
Aż 84 proc. kobiet kierowców prowadzi samochód, odczuwając głód. Przyznają one jednocześnie, że jest to przyczyną zmęczenia oraz obniżonej koncentracji na drodze. Aż 12 proc. twierdzi, że nie lubi siadać za kierownicą niedługo po zjedzeniu posiłku, a 5 proc. nie je, gdyż jest w tym czasie na diecie.*

O ile - szczególnie po obfitym posiłku, nie powinno się planować nawet krótkiej podróży, to jazda z pustym żołądkiem jest równie niebezpieczna. Głód jest częstą przyczyną zaburzeń koncentracji, co szczególnie podczas jazdy samochodem może być realnym zagrożeniem zarówno dla kierowcy jak i innych uczestników ruchu. Odpowiednie nawyki związane z odżywaniem są równie ważne jak odpoczynek. Dotyczy to szczególnie tych kierowców, których praca związana jest z częstymi podróżami.
Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault: "Osoby będące na długotrwałej i rygorystycznej diecie mogą mieć tendencję do nadmiernej irytacji, a nerwy zdecydowanie nie sprzyjają płynnej i przede wszystkim bezpiecznej jeździe.
Niebezpieczne dla kierowców jest też podjadanie w trakcie jazdy. Choć może się to wydawać niegroźne, warto pamiętać, że jest to jedna z czynności, które odwracają uwagę od tego, co dzieje się na drodze. Tymczasem prawie połowa kobiet przyznaje, że w czasie gdy prowadzą one samochód zdarza im się jednocześnie rozwijać papierki od cukierków, czy czekoladek!*
"Podjadanie w trakcie jazdy może być tak samo niebezpieczne jak rozmowa przez telefon bez użycia zestawu głośnomówiącego. Wszystko przez to, że kierowca, odrywając ręce od kierownicy, nie jest w stanie w pełni kontrolować pojazdu. Sytuacje na drodze potrafią zmieniać się na tyle szybko, że wykonywanie dodatkowych czynności podczas jazdy, czy nawet chwilowa nieuwaga, mogą mieć groźne skutki".
O odpowiednim posiłku należy pamiętać szczególnie przed dłuższą podróżą. Powinien być lekkostrawny i bogaty w składniki wolno uwalniające energię. Takie danie najlepiej zjeść na
ok. 2 godziny przed wyprawą. Przekąski zabierane do samochodu najlepiej schować w bagażniku, tak aby nie "kusiły", rozpraszając uwagę. Sięgać po nie można w czasie wyznaczonego na trasie kilkuminutowego postoju.
* źródło: Sheilas’ Wheels |
|